Jeżeli zdarza Wam się mieć po kilka opakowań pieprzu – bez obaw, to normalne. ☺ Aby trochę to ograniczyć, warto jednak przechowywać przyprawy alfabetycznie.

Jeżeli chodzi o kuchnię, to powinna w niej panować ta sama zasada która dotyczy przechowywania w ogóle. Mianowicie: przedmioty powinny być przechowywane w towarzystwie im podobnych. Dzięki temu, zawsze wiemy gdzie co jest. Jednocześnie, zachowujemy porządek oraz ograniczamy  ilość „dubli” do minimum.

A o te jest łatwo. Zwłaszcza w przypadku przypraw. Moim kluczem do ograniczenia niepotrzebnych zakupów jest:

1. Stawianie ich w pozycji pionowej (tak jak ze wszystkim u KonMari) .
2. Przechowywanie w kolejności alfabetycznej.

Z tym pierwszym nie ma z reguły problemu, gdyż torebki z przyprawami z natury lepiej przechowuje się na stojąco. Warto jednak zadać sobie trochę zachodu za każdym razem odkładając przyprawę tak, by lądowała w pudełku w kolejności alfabetycznej.

Dzięki temu, oszczędzimy czas gdy następnym razem będziemy jej szukać.

Dodatkowo, przed gotowaniem łatwo przejrzeć zawartość takiego pojemnika z przyprawami pod kątem tych wymaganych do konkretnego przepisu. Dzięki takiemu ułożeniu od razu widać co mamy, a co należy dokupić przy najbliższej wizycie w sklepie. To oszczędzi nam pieniądze, gdyż unikniemy kupowania tego co już mamy.

Radosnego przechowywania przypraw!

P.S. Opisany tu pomysł na przechowywanie alfabetyczne pochodzi od Szanownej Żony.